Historien bakom Hbl på iPad

Publicerad: 18/07 11:10

Förra torsdagen kom den efterlängtade eposten från Apple, vår iPad-app hade blivit godkänd. Så för alla er paddavänner där ute är det bara att ladda ner eHBL från AppStore och börja läsa. Men ett varningens ord: Försök inte ladda ner den över gprs-kontakt, det blir inte till något (jag försökte göra det på stugan på veckoslutet…). Men har man 3G-kontakt funkar det redan ok. Helst ska man förstås ha trådlös kontakt. De enskilda tidningarna är 15-20Mb stora.

 

Ja, allt började för snart två år sedan. Med att Mediernas Centralförbund sammankallade till ett möte för alla tidnings- och veckotidningssutgivare samt bokförläggare kring temat eReading. För att göra en lång historia kort så resulterade det i vårt läsplattetest på Åland i våras. Tjugofem åländska familjer läste dagens Hbl på en surfplatta (Hanvon B 10 – inte iPad, av orsaker som ni kan läsa om via länken ovan) i två månaders tid.

När vi designade vår testapp resonerade vi som så att i och med att appen inte är en papperstidning utan är en helt egen typ av produkt så ska den ha en egen layout, även om innehållet är det samma. Så vi gjorde om layouten totalt för ”surfplattetidningen”.  Det visade sig att det här var ett för modigt steg . De flesta testarna ville hellre ha en ”miniatyr av papperstidningen med klickbara artiklar” – alltså det vi kallar en e-tidning men med en tilläggsfunktion som skulle öppna de enskilda artiklarna för läsning i en artikelvy på det sätt som vår testapp gjorde.

 

Så vi fick ta och revidera våra tankar. Många har frågat om det inte är ledsamt att vår nya design blev torpederad och vi med svansen mellan benen fick gå in för en e-tidningslösning istället. Tja, litet snopet var det ju nog, det måste medges. De första par dagarna efter att vi avslutade testet med tre intensiva fokusgruppintervjuer kände vi nog oss litet som om luften gått ur oss. Men responsen på layouten är trots allt bara en del av hela testet. Testet i sig var lyckat (inga stora tekniska katastrofer), vi hade 25 bra testfamiljer som ärligt berättade vad de tyckte och som på riktigt var till stor hjälp för oss. Och det allra allra viktigaste resultatet var trots allt det att nästan alla var mycket positivt inställda till att få sin dagstidning på en platta. Tanken att läsa morgontidningen via en elektronisk mojäng var inte alls otänkbar. Och den artikelvy som vi hade skapat gillade testarna!

För en dagstidning med en märkbar andel läsare som bor för långt borta från tryckeriet för att få sin tidning till morgonkaffet är beskedet att läsarna kan tänka sig läsa tidningen i elektronisk form en mycket god nyhet. Att vi nu får ta ett steg tillbaka och nöja oss med en etidningsaktig lösning gör inget. Vi måste kunna medge att vi tänkte fel, det är ingen skam i det.

 

Därför kom vi nu ut med en iPad-lösning för eHBL. Den är tillsvidare visserligen bara en enkel etidningslösning: man måste, som det på Applespråk heter, ”pinch and zoom” – zooma in på artiklarna för att se att läsa texten. Artikelvyn ska kopplas in i appen så fort som det funkar tekniskt, och då blir läsupplevelsen riktigt bra. Så fort som vår tekniska underleverantör Visiolink stöder Android-plattor kommer eHBL att finnas även för den plattformen. Vår grundtanke, att finnas tillgängliga i den form som användarna önskar är en del av vår strategi och absolut inte förkastad bara för att vi nu kommer ut med en iPad-produkt. Så ladda ner din eHBL på iPad och berätta sedan gärna vad du tycker!

 

P.S. Det är klart att etidningen tilltalar dem som redan gillar papperstidningen, det är ju samma innehåll och samma upplägg. För den målgrupp som inte gillar papperstidningen som koncept men som kanske ändå är intresserade av det vi bevakar kommer vi att komma ut med något helt nytt. Startskottet för det projektet har ljudit, så håll ögonen öppna!

4 Comments

 1. Kommentar #1 - Kay-Ove Isaksson: 20/07 17:03

  OPERATÖRERNA TILL SKAMPÅLEN
  Borde inte den trådlösa tidningen främst nå mera avlägset bosatta prenumeranter? I tätorterna är distributionen inget problem och inte heller internet. Men vad göra då operatörerna negligerar sina trådlösa förbindelser i största delen av landet?
  Jag bor under 20 km fågelvägen från Åbo men ingen operatör kan här i Pargas ombesörja en ens tillfredsställande uppkoppling.
  Enbart min mobiltelefon har nu varit borta nästan i tre veckor och den trådlösa internetuppkopplingen varierar från otroligt långsam hastighet till rätt snabb. Bara på några minuter kan den sjunka till obefintlig.
  Jag köpte för litet drygt ett år sedan en iPhone som kraschade totalt just efter att garantitiden gått ut.
  Nog blir tidningen dyr om även iPaden kraschar så snabbt, vilket jag fruktar.
  Jag har helt förlorat mitt förtroende för den så kallade IT-boomen. Jag tycker det är oskäligt att jag måste hoppa på min skoter och köra tre km för att ens kunna ringa ett samtal.
  Amazon har sin trådlösa Kindle som nog fungerar bra men den utnyttjar de allmänna trådlösa näten och kräver inget avtal med någon besvärlig operatör, vilket iPad däremot kräver.
  Jag tackar för den obefintliga utvecklingen, nu med iPaden. Jag har lärt mig en läxa. Om inte operatörerna ens kan sköta om de viktigaste konsumenterna i utkanterna av storstäderna, så kan de behålla alla sina ’fantastiska’ avtal.
  Tack för mig.


 2. Kommentar #2 - Marcus Hellberg: 21/07 09:58

  Verkligen synd att ni gav upp på en iPad-optimerad layout, användbarheten och läsupplevelsen har definitivt fått lida av detta beslut.

  För mig känns den nuvarande lösningen som att läsa papperstidningen genom ett vykortsstort fönster – mycket frustrerande. Jämför man bara med Helsingin Sanomat på iPad, så känns lösningen 10 år föråldrad.

  Tack ändå för att ni jobbat hårt och har fått i varje fall en första version av applikationen gjord. Lycka till med vidareutvecklingen och hoppas ni kan nu med den färdiga applikationen kunna visa tvivlare hur mycket bättre läsupplevelse ni kunde åstadkomma om ni lämnar bort begränsningarna som pappersformatet har och i stället utnyttjar de nya möjligheterna en plattform som iOS har att erbjuda.

  Jag skall definitivt testa ett till lösnummer efter att applikationen har fått utvecklas vidare en stund.


 3. Kommentar #3 - Språkpolisen: 21/07 16:27

  Vad är gprs och 3G om inte ”trådlös kontakt”. Förstår vad du menar, men din formulering blev lite lustig. :)


 4. Kommentar #4 - Lotta Holm: 22/07 10:21

  @Språkpolisen: Du har rätt – wifi/wlan borde jag naturligtvis ha skrivit.

  @Marcus Hellberg: Du har alldeles rätt, att det är som att läsa papperstidningen… men jag tror att en av de viktigaste insikterna vi fick var just den att det faktiskt finns ett behov av en mycket papperstidningsaktig lösning. Den tilltalar dem som i sig är nöjda med pappperstidningen precis som den är men som lider av distributionen av orsak eller annan.

  Sen finns det då en annan målgrupp som inte är så papperstidningsorienterade utan är intresserade av
  vårt innehåll men öppen för helt andra format. Och för den här gruppen har vi nu startat planeringen av en surfplatteprodukt som inte ska behöva begränsas av papperstidningens ”lagar”. Den kommer tvärtom att utgå ifrån de egenskaper surfplattorna är bra på och kommer inte att vara ytterligare en kopia av dagstidningen, utan något helt annat.

  Vi tar mycket gärna emot förslag på vad ni skulle vilja ha på en surfplatta i finlandssvensk medieväg, endera här via bloggen eller direkt till min epost:förnamn.efternamn@ksfmedia.fi


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • juli 2011
  M T O T F L S
  « jun   aug »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Etiketter

 • Kategorier