Nu kör vi

Publicerad: 08/03 05:35

Idag börjar vi – tar båten till Åland och träffar våra testfamiljer. Äntligen med stort Ä – så länge som det dröjt. Vi som hade hoppats komma igång före jul, så fort vi hade det nya redaktionella systemet i bruk. Men ingen vits att gråta över spilld mjölk. Nu är vi på väg, En kopp kaffe bara och så hoppar vi i bilen mot Åbo.

Här är ett par skärmdumpar på dagens läsplattetidning. Först navigationssidan med indelningen Nyheter-Mitten-Sport. Varje del går att ”rulla” i sidled så att man får fram flere av dagens nyheter. Till vänster finns några snabblänkar och längst ner hittar man ett alternativt sätt att navigera via underavdelningarna. Visst finns det ännu saker att finslipa, men det är nog litet fantastiskt att det dagliga flödet fungerar efter alla de om och men vi stött på.

Och så en bild på en artikelsida. Artikelns text finns till vänster, man drar fram mer nerifrån. I övre högrra hörnet kan man justera textstorleken. Med pilarna till vänster och höger bläddrar man till följande artikel. Om man i denna vy öppnar fliken ”Artiklar” som finns längst ner får man upp en liten rulle med artiklarna i just den avdelningen man håller på att läsa (om man vill kolla hur mycket som är kvar t.ex.)

3 Comments

 1. Kommentar #1 - H-E Ramström: 08/03 09:14

  Fantastiskt spännande att få pröva! Solen skiner här idag så ni får en fin resa.


 2. Kommentar #2 - G Helander: 08/03 12:52

  Välkomna!


 3. Kommentar #3 - Max: 10/03 15:30

  Intressant att ni äntligen fått igång testet! Spännande att HBL är med i spetsen av utvecklingen och inte bara väntar & kopierar andra :)

  Roligt också att du lade hit några skärmdumpar på utseendet på appen. Spontant vill jag kommentera några saker.

  Utseendemässigt liknar appen för mycket webben tycker jag. En av de aspekterna jag tycker om i papperstidningen är layouten, genom att ha olika stora bilder och textrutor placerad på olika ställen kan man lyfta fram vissa saker och tona ner andra. Dessutom blir innehållet då mera levande. Jag hoppas att det är något ni också tänkt på men nu lämnat bort på grund av andra orsaker. Helsingin Sanomat hade i nåtskede en rolig konceptvideo på nätet där hela tidningen scrollades från vänster till höger och var innehållet var placerat i templates. När texten i en artikel var längre än templaten tillät så ”skuffades” de sista spalterna ihop och genom att ”flicka” med fingret fick man fram de som inte syntes. Ett roligt koncept tycker jag, men du har säkert sätt videon?

  Det andra är att det verkar som om ni nu bara satsat på att få papperstidningen digitalt. Det jag skulle hoppas är att ni i framtiden skulle försöka få den mera interaktiv, t.ex. genom att ha tumm upp & ner knappar för artiklar och kommentering som på webben. Det skulle kanske till och med öppna dörrarna för nytt sorts skrivande, mera ”diskussionstartar” artiklar.

  Men appen verkar nog vara en bra bas att starta i från, och ni får säkert otroligt värdefull kunskap från projektet som annars är svårt att få!

  Bra jobbat!


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • mars 2011
  M T O T F L S
  « feb   apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier