Ointresserad av papperstidningen?

Publicerad: 27/08 16:23

Är du en av dem som inte mera riktigt gillar papperstidningen? Kanske har du aldrig gillat den, eller så tycker du att du numera får tillräckligt med nyheter från webben?

Att du just nu befinner dig på hbl.fi tyder på att du ändå är intresserad av våra nyheter och reportage. Är du nöjd med att läsa bara hbl.fi eller vill du ha nåt mer? Har du en iPad eller annan pekadator?

Vi vill gärna höra vad du tycker för nu kör vi på allvar igång med produktutvecklingen för en specialdesignad pekdatorprodukt.

Vårens Ålandsprojekt visade oss att vi dels behöver en pdf-version av papperstidningen för pekdatorer och dels behöver en helt annorlunda nyhetsprodukt för de som inte gillar papperstidningen. Pdf-versionen av eHBL för iPad har kommit ut ca en månad sedan och fått ett bra mottagande. Snart ska den också finnas tillgänglig för Android. Därmed är det nu dags att sätta igång med planerandet av den andra varianten, en helt ny typ av produkt, som inte ens har ett namn än. Och det är där du kommer in. Ju mindre intresserad av pappersversionen du är, desto mer vill vi veta hur du skulle vilja få dina Hbl-nyheter levererade!

Berätta det åt oss, här under eller per epost till mig: förnamn.efternamn@ksfmedia.fi

6 Comments

 1. Kommentar #1 - Marianne Michelson: 27/08 20:58

  Elektroniska mediers nyhetsförmedling kan aldrig överträffa papperstidningen. Att börja på en ny och oläst tidning är en upplevelse som endast motsvaras av att påbörja en ny bok. Läser dagligen en dryg handfull tidningar på webben, främst utländska, men inte kan de ersätta papperstidningen, bara komplettera. Den stora fördelen med elektroniska medier är att man kan få nyheter mycket snabbt, t.o.m i realtid. Men att läsa en papperstidning är en kombination av nytta och nöje, för att inte säga njutning.


 2. Kommentar #2 - musti: 28/08 18:48

  Papperstidningen o 4 koppar kaffe på morgonen rules. I synnerhet som hbl.fi efter förnyelsen blivit långsam o uppdateringarna lämnar en hel del att önska, sidorna svåra att navigera på.


 3. Kommentar #3 - Hasse Eriksson: 29/08 11:06

  Jag ser fram emot den dag då jag på min iPad kan läsa en Hbl som är planerad för just det mediet. Då den produkten kommer är jag beredd att prova på att lämna papperstidningen. Just nu verkar de flesta tidningshus, åtminstone i lilla Svenskfinland, att presentera produkter som bara ska komplettera papperstidningen, dvs som man tar till då man inte är hemma vid sin postlåda.

  Många unga har visserligen lärt sig läsa en papperstidning, men kommer att efterlysa elektroniska varianter av nyhetsförmedling – dvs en redigerad produkt istället för att själv söka upp nyheterna på webben.

  Håller med om att det är en fin upplevelse att bläddra i en ny tidning, men det kommer också att finnas ett behov av alternativ. Jag bor i Österbotten, så min morgon-hbl transporteras dagligen från huvudstadsregionen till min postlåda. Jag kunde gott tänka mig ett alternativ där jag får nyheterna presenterade på min iPad. Men den nuvarande möjligheten att läsa e-tidningen, som alltså är en pdf av papperstidningen, ger inte någon bra läsupplevelse på varken dator eller iPad. Det funkar liksom inte.

  Så jag väntar på att få ett alternativ av e-tidning som är förmånligare än en traditionell papperstidning och som är ombruten och planerad för just den plattformen.


 4. Kommentar #4 - Lotta Holm: 29/08 13:31

  Tack för era kommentarer! Fler får gärna höra av sig med sina åsikter.

  @Hasse: Har du några åsikter om hur det borde se ut eller fungera, vad du absolut vill ha med eller absolut INTE vill ha med?


 5. Kommentar #5 - Max: 31/08 14:12

  Jag slutade prenumerera på HBL vid sommaren. Främst för att jag inte kom att vara hemma och så det onödigt att förnya prenumerationen. Varför betala för något som jag inte läser? Nu har hösten kommit men jag har ännu inte fortsatt min prenumeration.

  Jag läser varje dag nyheter från webben från flera håll. Jag läser HBL, HS, uusi suomi och viss diskussionsforum för att se vad som är ”hett” idag. Varje dag hittar man saker som på hos vissa är en nyhet men hos andra inte är.

  Det jag saknar främst från att läsa nyheter på webben är djupet. Man får reda på vad som hänt var det hänt och när det hänt, men man får sällan veta bakgrunden till händelserna. När man läser om saker man själv är insatt i är bakgrunden inte så nödvändig men när jag läser om situationen i arabvärlden eller om asien eller om något lokalt som sker i t.ex. vasa skulle jag gärna läsa också om bakgrunden till händelserna. Varför är det nu då så specielt att den här personen blivit vald till X?

  Det andra som ofta irriterar mig att läsa nyheter på webben är att man har omöjligt att få en överblick på vad som skett under en dag. Det helt enkelt går inte. Några timmar efter något skett är rubrikerna på alla webbsidor redan omformulerade till ”Skjutaren arresterad!” och den korta artikeln förklara inte alls vad som hänt. Jaha? Jag har suttit på möten hela förmiddagen och har inte alls hört på nyheterna.

  Jag skulle VÄLDIGT gärna ha en elektronisk tidning som skulle göras för 24h åt gången så att jag skulle få en nyhets överblick. Vad är det viktigast som hänt den dagen enligt tidningen? Vad är bakgrunden? Gärna lite fördjupande läsning och längre artiklar till när man just har missat bussen…

  Tidningslayouten är inte dålig i sig, den behöver bara göras om till formatet av en skärm. Jag tycker HS är på rätt väg med sin iPad app men den är ändå för mycket förändrar från papperstidningens ”look”. Har du Lotta sett den prototyp appen hs.fi gjorde för några år sedan där tidningen scrollade från vänster till höger? Den hade rätt idé tycker jag.


 6. Kommentar #6 - wordord: 31/08 19:20

  Det här är lite off topic, men det blogginlägg som kommentaren skulle passa in på är så pass gammalt att det är stängt för kommentarer: för en månad sedan gnällde jag över att Hbl inte finns på Android. Och nu finns Hbl på PressReader för Android! Tack för det!
  De av oss som gillar papperstidningen uppskattar att kunna läsa Hbl precis som den *ska* se ut. Lite små fibor har jag hittat, som att en del artiklar i läsläget bara innehåller rubrik och bild, men ingen text, men i stort sett är upplevelsen bra.
  Ang. ert projekt att göra (framgångsrik) avgiftsbelagd e-tidning för dem som ogillar tidningar kan jag bara säga ”Lycka till” – det är ingen lätt uppgift, minsann.


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • augusti 2011
  M T O T F L S
  « jul   sep »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Etiketter

 • Kategorier