HBL:s läsplatteprojekt

Publicerad: 15/12 10:53

Läsplatteprojektet börjar närma sig skedet när vi ska testa live – tyvärr blir det antaligen inte förrän efter julhelgen. Men det positiva är att vi talar om en nedräkning av veckor, inte av månader!

Det har varit en lång väg att gå för att komma så här långt. Det hela började för över ett år sedan då Mediernas Centralförbund sammankallade medlemmarna i Tidningarnas Förbund, Tidskrifternas Förbund och Finlands Förlagsförening till ett möte om elektroniskt läsande. Hbl:s läsplatteprojekt blev en del av det gemensamma, större projektet som siktar på att öka förståelsen för elektroniskt läsande och på sikt komma fram med lösningar som gynnar konsumenten.

Grundförutsättningarna

Innan man sätter igång med ett läsplatteprojekt måste man naturligtvis ta sig en funderare på vad man egentligen ska göra och för vem. Framförallt om man är ett litet bolag med begränsade resurser. Vi konstaterade rätt fort att vi skulle ha nytta av att kunna distribuera tidningen som sådan via en läsplatta till de av våra prenumeranter som bor så pass långt borta att de inte kan få sin tidning till morgonkaffet. Därför föll valet rätt enkelt på att vår läsplatteversion, åtminstone i det första skedet, ska vara identisk till innehållet med papperstidningen – för att se om läsplattorna fungerar som distributionskanal eller inte.

Vi vill alltså överföra hela papperstidningsinnehållet till en platta, artiklar, annonser, bilder, serier – rubb och stubb. Även om en del gurun på området påstår att det måste finnas något mer än bara papperstidningsinnehållet för att det ska locka läsare. Men jag vågar påstå att vi har något av en unik sits, de flesta andra dagstidningar har merparten av sina läsare koncentrerat på ett  rätt litet område medan vårt morgondistributionsområde naggas i kanterna allt mer (eller så är de genuint nationella och har då en helt annan kalibers distributionsstruktur med även tryckerier runtom landet). Men det att vi börjar med hela papperstidningen betyder inte att vi skulle ha stängt dörrarna för en läsplatteversion som skulle vara mer som en hybrid mellan papperstidningen och internet, den dagen kommer säkert också.

Plattorna

Kindle (bild: amazon.com)

Kindle (bild: amazon.com)

Ännu förra hösten var läsplattorna som baserade sig på elektroniskt bläck (ett exempel är Kindle, men det finns många andra) den enda reella plattformen, även om det ryktades om ett genombrott för s.k. tablet pc:s, d.v.s. mer datorliknande plattor med lcd-skärm.

Läsplattorna som baserar sig på elektroniskt bläck är utvecklade för bokläsning, och till det passar de bra. Kontrasten på skärmen är behaglig för ögonen även om man läser i timmar och batteritiden blir lång då det inte finns en upplyst skärm som drar ström. Hos bokslukaren har de sin givna plats – det ryms tusentals böcker på en enda platta som väger ett par hundra gram!

Men för dagstidningar känns den svartvita världen litet som att gå tillbaka ett antal årtionden i utvecklingen. Och en följd av att mjukvaran i plattorna med elektroniskt bläck är utvecklad för böcker är att det blir svårt med layout. I princip flödar texten simpelt från vänster kant till höger kant. Lägger man in en bild eller mellanrubrik blir det nytt stycke. Det går helt enkelt inte att leka med spalter, bilder, citat, ingresser osv. som man kan göra på ett papper. Det går visserligen att visa upp pdf:ar som ju kan vara layoutade hur som helst, men då måste det produceras om-lay-outade tidningssidor, en pdf-version för varje skärmstorlek – en för de med 800 x 600 pixels skärm, en för de med 825 x 1200 pixels skärm, en för de med 1024 x 1280 pixels skärm osv. Inte så särdeles smidigt. För det går inte bara att visa upp en miniatyr av papperstidningssida. Då är man tvungen att zooma och det går inte tillräckligt smidigt på en platta med elektroniskt bläck.

WeTab

WeTab (bild: wetab.mobi)

Efter att iPad presenterades i januari i år insåg de flesta på dagstidningssidan och tidskriftssidan att en tablet pc (pekdator eller surfplatta) är det enda vettiga att sikta sig in på. I snabb takt presenterades flere olika pekdatorer; WeTab, HP Slate, ExoPC, Galaxy Tab och många till.

På en surfplatta kan man göra så gott som vad som helst. För det första har den en färgskärm, den är snabb, den kan visa upp rörlig bild, den kan vara interaktiv, den har ofta inbyggd gps så man kan få innehåll på basen av var man befinner sig… listan tar inte slut i första hand. För en dagstidning ger en surfplatta möjligheter att layouta innehållet på liknande sätt som i papperstidningen (om man vill) och därutöver en hel drös med nya möjligheter. Eftersom pappret inte tar slut på hälft kan man lägga ut alla de bilder som relaterar till en nyhet – i pappret måste man ofta välja bort bra bilder för att de helt enkelt inte ryms med. På surfplattan kan man också ha rörliga bilder och t.ex. producera korsorden så att det går att fylla i och skicka in direkt från plattan. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser.

Tekniken

För att dagstidningen ska dyka upp på plattan krävs att det redaktionella systemet ska kunna mata plattan med innehåll. På plattorna måste det installeras ett dataprogram som kan ta kontakt med det redaktionella systemet, ladda ner innehållet till dagens tidning och visa upp det åt läsaren.

För olika surfplattor finns det olika system att förverkliga det här. Det mest slutna är Apples system för iPad, vilket kräver att mjukvaran görs med (eller åtminstone konverteras om till) deras eget programmeringsspråk och att ”programmet” sedan överförs till Apples egen online-butik Appstore, varifrån konsumenten sedan installerar det på sin iPad.

Vi valde att gå en annan väg och utvecklade vår läsplatta med Adobe Air som fungerar på alla vanliga datorers operativsystem (Windows, Mac och Linux) samt på alla surfplatte-operativsystem utom iPad (Windows, Android, Linux, Meego). På så sätt kan samma mjukvara användas på flere olika plattor. Vi vill tro på en mer allmängiltig lösning snarare än att binda oss till en enda tillverkares teknologi. Framtiden får naturligtvis utvisa om det är bara iPad som slår igenom eller om det blir som med datorer och mobiltelefoner att det finns en uppsjö olika tillverkares produkter på marknaden.

Testet

Vårt läsplattetest ska i första hand ske på Åland. Vi har samlat en grupp åländska läsare som kommer att få testa att läsa HBL på läsplatta. Och så har vi samlat en mindre grupp läsare på fastlandet som får fungera som referensgrupp.  När testet väl kommer igång kommer ni att få läsa mer om det här på bloggen.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • december 2010
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier