Gartners hypekurva

Publicerad: 20/12 15:40

Förväntningarna på ny teknologi åskådliggörs på ett intressant sätt av Gartner, ett stort bolag inom konsultering och research gällande it-branschen.  Gartner har sedan 1995 tagit fram s.k. hypekurvor för att åskådliggöra pågående trender som tangerar informationsteknologi. Årets kurva ser ut så här:

Ta gärna en titt på originalet som finns här, så ser ni att läsa texten också. Det kurvan visar är hur förväntningarna först blir väldigt höga, når en kulmen under vilken ”hypen” är som högst och sedan faller ner till en moderatare nivå när förväntningarna blir mer realistiska. Först när förväntningarn nått längst ut till höger i kurvan har produkten hittat sin plats på marknaden och förväntningarna motsvarar realiteterna.

En förstoring på hype-toppen ser ut såhär:

Toppen på hypekurvan

Ni ser att ”Media Tablet” – surfplattan – inte nått toppen på hypekurvan ännu. Det betyder enligt Gartner att förväntningarna är alltför stora och att det tar sin tid innan produktkategorin hittar sin plats.

Det att det är hype nu och att förväntningarna kommer att lägga sig till rätta på en lägre nivå, betyder  inte att produkten i sig blir sämre. Tvärtom kommer vi nog att få se allt mer fantastiska appar till paddan och andra plattor och vi kommer att hitta helt nya sätt att använda dem på bara vi ger det några år. De flesta nya produkter och tekniker har vi inte haft någon aning om att vi vill ha ännu till några år vi tog i bruk dem. Vem trodde ännu för dem år sedan att vi skulle vilja ha något som Facebook där vi kan berätta för hela världen att lilltån värker eller att kaffet smakar illa, eller litet längre tillbaka i tiden kamerorna på mobilerna eller mobilernas sms-funktion?

Den ljusblåa färgen på pluppen betyder förresten att Gartner anser att det tar 2-5 år för surfplattorna att bli var mans produkt. Så med sikte på 2012 (-2015): Vad vill ni använda era surfplattor till?

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • december 2010
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier