Google+ – HJÄLP!

Publicerad: 11/07 15:35


Vad gör en gammal bild av mig själv på mitt splitternya Google+* -konto? Det är en helt ok bild, men ändå… Hur kunde den bara finnas där i mitt nya Google+ -fotoalbum som jag trodde var tomt – ända tills jag öppnade det?

Jag som försöker ha stenkoll på vad jag lägger upp var. Och så dyker då den två år gamla bilden upp alldeles utan förvarning. Hur är det möjligt?

Svaret ligger antagligen i ett gammalt nästan-i-bruktagande-av-Picasa-fotoalbumtjänsten. Så när jag nu tog i bruk Google+ kopplade Google behändigt ihop tjänsten med Picasa-albumet som jag aldrig ville ha. Men litet mystiskt är det nog. Jag brukar ha koll på dessa saker.

Litet sur är jag på att jag inte tillfrågades innan kopplingen gjordes, men G+ är i betaversion, så vi får väl vänta och se vad det blir av det hela. Om man ser till de övriga Google-tjänsterna så kan man väl anta att det kommer att bli användarvänligt och smidigt.

Men litet skrämmer det mig att ett (1) och samma privatägda bolag har tillgång till det mesta jag gör på webben. Eller som en bekant webbguru uttryckte det:

Själv börjar jag bli jäkligt rädd för Google. Tänk på vilka alla aspekter ett privat vinstdrivet företag som säljer bl.a. reklam och styr din informationssökning kontrollerar om man utnyttjar alla iofs bra produkter: Din surfvana (analytics+sökmaskin), din mail och kontakter (gmail), dina dokument (Docs), dina bilder (Picasa), bloggar (Blogs), kalender (Calendar). Till råga på det din Android-telefon och allt man har på den. Nu G+ som tar över det sociala livet… Och vem vet i vilka länder all den information sparas, vilka lagar skyddar informationen och vem/vilka myndigheter kan komma åt den. Tillräckligt för att generera mardrömmar hos vem som helst, inte bara en paranoid nörd som jag, och det värsta är att de flesta inte har ett hum om vad de delar ut, och de som vet använder det ändå! Själv använder jag allt det ovannämnda exklusive bloggen. Varför? För att det funkar bäst för mig. Skrämmande…

Ja på webben kan man inte vara nog försiktig. Även om vi måste dela med oss information om oss själva för att få tillgång till allt mer personifierade tjänster betyder det inte att vi måste dela med oss av allt till alla. Absolut inte. Håll koll på vad ni länkar och lägger upp på webben, om vem ni berättar vad och för vem. Ber du t.ex. alltid om tillstånd för att tagga personer på FB eller för att lägga upp bilder på dem? Har du inte koll på vad som är ok? Googla (!) då på ordet netikett och fräscha upp minnet. Eller så läser du Karis Telefons förtjänstfulla sammanställning av de mest grundläggande netikett-reglerna.


*Vad är Google+? Jo, Googles försök att komma in på mikrobloggmarknaden:

5 Comments

 1. Kommentar #1 - meh: 13/07 13:28

  Kanske det har kommit till sen du skrev inlägget, men då jag igår gjorde min G+-konto frågade programmet om jag vill länka Picasa till G+, alternativen var ”Ja” eller ”Sluta använda G+”. Men dom frågade åtminstone.


 2. Kommentar #2 - Tommix: 14/07 09:07

  Inser ni riskerna FÖRST NU? Detta är varför jag aldrig regga mig på feijan. Ni vet väl om också att Facebook övertar all copyright på alla bilder ni lägger upp där, på Google gör inge sånt. Feijan är en långt större privatsnokarbov än Google, med det sagt så är Google inget helgon men är däremot ”the lesser of two evils”.


 3. Kommentar #3 - Lotta Holm: 14/07 09:26

  @meh: Det är möjligt, det är ju en betaversion. Av mig frågade den absolut inget, det vara bara att logga in med existerande google-account och så var allt klart… Det konstiga är att jag trodde att jag aldrig skapat ett Picasa-konto, jag tänkte göra det, men tog mig tid att läsa användaravtalet och avbröt registreringen. För åtminstone så som de då var formulerade lät det inte som en tjänst jag ville använda. Men tydligen skapades kontot ändå.
  @Tommix: Nej, riktigt så naiv är jag inte att jag inser Big Brother-dilemmat först nu :-) Just därför tog jag aldrig i bruk Picasa-albumet, för jag vill inte lägga upp alla mina bilder på internet. När jag lägger upp enskilda bilder på FB så överväger jag noga innan jag gör det. Att lägga ut något på FB är som att stå på stadens torg och skrika ut det med megafon ;-)


 4. Kommentar #4 - gäst: 14/07 10:29

  så finns ju faktiskt diaspora, som google+ friskt kopierat sina ”circles” av in the first place. även om såväl google+ (om än i mindre utsträckning) och diaspora har samma catch-22: utan användare är det svårt att få flera användare.


 5. Kommentar #5 - miika: 15/07 14:03

  Tommix, det där du säger om att FB tar över äganderätten av dina bilder är en gammal skröna. Ta och läs användaravtalen någon gång (eller besök snopes för den delen).

  I övrigt, Lotta, arg för att en bild som du lagt upp dyker upp på nätet lite senare? Komigen, vill man inte ha bilder på sig ute på nätet får man strunta i att lägga upp dem. Troligen har den dykt upp för att du använde samma Google-konto för att registrera dig på picasa och taggade dig själv på bilden.

  Och rädd för google, se dig snarare om ang. ditt egna jobb och hur mycket data ni sparar om era egna kunder. Säkerheten hos dessa små aktörer är urusel i regel och är det nånstans information läcker som ett såll så är det hos dessa mindre aktörer.

  Det är bara det att dessa läckor inte uppmärksammas lika mycket då de är mindre i omfattning än exvis ett intrång på sony men sammanlagt läcker dessa mindre aktörer mera än de stora.


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • juli 2011
  M T O T F L S
  « jun   aug »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Etiketter

 • Kategorier