HS på iPad

Publicerad: 05/12 23:11

Sen i fredags finns Helsingin Sanomat på iPad. Sedan tidigare fanns redan deras webbinnehåll på appen HS.fi men nu finns då stora delar av papperstidningen på iPad. Vad finns då inte? Jo, alla annonser, en del av artiklarna, serierna, tabeller, tv-programmen, åtminstone.

Varför undrar någon kanske? Innan jag ger mig på en gissning på svaren, så måste jag säga att appen är fin – den är vacker och lättnavigerad och det mesta fungerar just så intuitivt som man väntar sig av en bra app på paddan (lite får de fila på bildhantering och känsligheten i navigeringen m.m. ännu). Det är bara så att det inte är så där bara att föra över papperstidningen till ett mindre format och till en elektronisk form. Dels handlar det om en alldeles annan logik i layout, dels handlar det om att mata ut innehållet ur system som är anpassade för papperstidningsproduktion. Och det varje dag, hela året – det finns inte tid för manuellt överförande, allt måste vara automatiserat.

Jag tror att HS gått in för lösningen att sälja separata annonser till paddan för att det är för svårt att överföra papperstidningens annonser till paddan. Dels är det svårt att få publiceringssystemen att tala med varandra, dels är det svårt att få annonserna som är av så olika format att sitta vackert på en liten skärm. Vi försöker oss på konststycket i vårt kommande läsplattetest, men så är det också en test för en mindre grupp läsare. Vi är förberedda på att en del måste omarbetas innan vi släpper produkten på riktigt ifall det visar sig att det inte funkar.

Varför fattas då en del av det redaktionella innehållet? När det gäller ekonomi- och sporttabeller, serier, korsord,tv-program m.m. så är svaret antagligen det att det layoutmässigt inte går att passa in i appen på ett bra sätt. När det sedan gäller artiklar så är jag illa rädd för att det handlar om upphovsrätter. Upphovsrätterna är ju en sak som är på tapeten inom branschen, och många gamla arbetsavtal inom branschen är författade så att tidningen måste förhandla skilt om rätten att publicera artikeln i andra kanaler än papperstidningen. Och det kan betyda att endel reportrars artiklar inte kan publiceras på en pekdator utan att reportern ger tillstånd till det, separat för varje enskild artikel. Och det kan vara i praktiken omöjligt att kolla upp rättigheterna mellan tidningens pressläggning och det att innehållet förs över till appen, då är det lättare att alltid exkludera dessa reportrars artiklar.

Nu ska det bli intressant att se vad som händer med HS app. Att den blir omtyckt betvivlar jag inte, den är en litet annorlunda HS än papperstidningen men hittar säkert sin plats i deras produktportfölj. Och de får säkert också tillräckligt med annonsörer till den, HS får säkert alldeles tillräckligt många läsare via iPad för att vara intressant för annonsörer. Nej, det som ska bli instressant att se är i vilken riktning de tänker utveckla den. Migrerar den mera mot webben och lånar in uppdaterade nyheter under dagens lopp eller löser de diverse tekniska och layoutmässiga utmaningar och får in mer av papperstidningsinnehållet? Eller får vi se en helt ny typ av media, med innehåll som är producerat enbart för paddan? Och när får vi se en version som fungerar på andra plattformer än paddan?

4 Comments

 1. Kommentar #1 - iPlattare: 06/12 06:12

  Intressant blogg!

  Bara en kort kommentar: Hesaris iPhoneapp innehåller faktiskt alla tidningens artiklar i den delen som kräver prenumeration, Digilehti. Tevesidorna och layoutmässigt besvärligt innehåll som evenemangskalendern eller börskurserna finns inte med, men nog alla artiklar, foton och insändare. Ur läsarsynvinkel verkar det största problemet vara den allt för ofta suddiga infografiken, men annars funkar det hur bra som helst.

  Gillar annars också Hesaris modell där nyhetsflödet, ett par serier och vädret erbjuds gratis till alla, medan prenumeranterna kan läsa så gott som hela dagstidningen med samma app. Hoppas verkligen på att Husis skulle erbjuda något likadant.


 2. Kommentar #2 - Hesaris ipadversion: 06/12 10:48

  Tittade på HS ipadversion och undrade hur stor andel av materialet från papperstidningen som finns där? Ungefär hälften? Mycket fattades i alla fall. Därför otänkbart att ersätta papperstidningen med just den versionen av HS.


 3. Kommentar #3 - Lotta Holm: 07/12 16:23

  @ HS på iPad: Har inte räknat exakt, men mer än ”bara några” fattas. Det varierar säkert från dag till dag.


 4. Kommentar #4 - Lotta Holm: 07/12 16:29

  @iPlattare: Tack för berömmet :-) Vi ska alldeles snart köra igång vårt eget läsplattetest som gäller hela papperstidningsinnehållet. Om responsen är positiv är det inget som hindrar oss från att ”släppa” läsplatteversionen på mycket kort tid – den är fullständigt funktionsduglig.

  Till iPad och iPhone kommer vi inom en snar framtid att släppa en app som baserar sig på webbflödet. Vi hoppas på att lämna in den till Apple för godkännande ännu före julen.


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • december 2010
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier