Hälsningar från seminariet

Publicerad: 03/12 16:30

Gårdagens seminarie om mediernas framtid var inte riktigt det jag hoppats på, men nog precis vad jag förväntat mig. Litet för mycket klappa-sig-själv-på-axeln och litet för litet mod – kanske. Jag säger ”kanske”, för visst visade både Kai Telanne från Alma och Hannu Syrjänen från Sanoma att deras bolag tänker i alldeles rätta banor. Men så mycket konkreti var det inte.

Kai Telanne, vd för Alma Media

Kai Telanne, vd för Alma Media (bild: Almas bildbank)

Kai Telanne, vd på Alma Media, inledde seminariet med ett tal om utmaningarna på branschen. Det mesta var gammal skåpmat, men det som gladde mig var att han pratade om att  vi (läs printmediabranschen) tillsammans måste hitta lösningar. Lösningar för att serva läsarna med den information de vill ha, på det sätt, i den form samt vid den tidpunkt som de vill ha den (det låter nästan som om han läst KSF Medias strategi :-D). Ordet ”tillsammans” är bra, för många mediahus i vårt land ser kollegerna som alltför stora konkurrenter för att man ska kunna samarbeta.

Jag är själv övertygad om att ju mer teknisk världen blir desto mer behöver vi samarbete över bolagsgränserna. Vi kan samarbeta med att hålla oss à jour gällande den tekniska utvecklingen, vi kan samarbeta med att ta reda på vad våra läsare egentligen vill ha, vi kan samarbeta gällande annonsörer och mediabyråer, vi kan utbyta erfarenheter…. listan är lång.  Och sanningen är den att de flesta dagstidningarna (inklusive nätupplagorna) har sin egen nisch i form av lokalnyheterna, och att vi därför inte på allvar konkurrerar med varandra.

Hannu Syrjänen, vd för Sanoma-koncernen, bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Hannu Syrjänen, vd för Sanoma-koncernen (bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen)

Hannu Syrjänen, vd för Sanoma-koncernen, började kanske litet trögt med att plädera för yttrandefriheten, om att medierna fortfarande har en viktig roll i att upprätthålla ett demokratiskt samhälle, men också i att förmedla kommersiella budskap.

Men han blev strax varmare i kläderna och övergick till branschens utmaningar och förutsättningarna för att klara sig i framtiden.  Det som håller på att hända är att gränserna mellan olika medier suddas ut. Skillnaden mellan en nyhetstidning, en film, en tidskrift och spelvärlden är inte alls lika klar som tidigare. Som exempel nämnde han att tidskrifter på iPad innehåller såväl tidskriftsmaterial som nyheter, filmsnuttar och spel. Ett av de mer omtalade exemplen på det här är Sports Illustrated.

Förutom att gränserna mellan de olika mediegenrena suddas ut blir det också oklarare vilka delar av värdekedjan som hör till vilken aktör. Var går gränsen mellan media, informationsteknologi och telekom? Som Syrjänen påpekade äger Sanoma en del av mobiloperatören DNA, och det är inte av en slump utan ett medvetet val. Varje aktör på marknaden måste ta ställning till vilka delar av värdekedjan man vill ta hand om, vill man bara vara innehållsproducent eller vill man också producera mjukvarulösningarna, e-handelslösningarna och själva läsplattorna/pekdatorerna? Det som är klart är att mediebolagen måste ha hand om kundrelationerna till sina läsare, utan dem tappar vi snabbt greppet om vår marknad (och här försöker Apple snuva oss på godbiten, men det får bli ett annat inlägg).

Den som har kontroll över kundrelationen och klarar av att göra pengar på det har den bästa förutsättningen att klara sig.

Enligt Syrjänen måste vi skapa nätverk, vi måste överväga att samarbeta på punkter som inte är av strategisk betydelse för oss. Han uttryckte sig kanske inte lika rakt på sak som Telanne, men att budskapet var ”tummen upp för samarbete” var nog ganska klart :-)

Om man ska tro Syrjänen är morgondagens vinnare de som ser förändring som en möjlighet istället för ett hot, de som klarar av att ta fram nya innovativa affärsmodeller som beaktar både förändringarna i mediekonsumtionen och annonsörernas nya behov, de som klarar av att bygga och utnyttja nätverk. För konsumenternas grundbehov består; Information, bildning och nöje.

….

Fina ord. Nu är det upp till bevis som gäller!

1 kommentar

 1. Kommentar #1 - Carita: 03/12 20:25

  Samarbete över gränserna, med förra ”värsta” kollegan.
  Där är ju Östra Nyland och Borgåbladet fina exempel.
  Läs nyaste exemplaret av Suomen Lehdistö :-D


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • december 2010
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier