Kortkort rapport från Åland

Publicerad: 06/05 12:10

I förrgår tog vårt läsaplatteförsök officiellt slut. Nu är det dags att evaluera resulaten. På onsdagen hade vi tre riktigt intressanta diskussionstillfällen i Mariehamn med våra försökspersoner. Det var bra diskussioner med många åsikter, en del mer positiva och andra litet mer kritiska. Nu ska vi sova på saken ordentligt innan vi bestämmer oss för i vilken riktning vi fortsätter utvecklingen.

Det spontana intrycket av diskussionerna var att försökspersonerna tyckte om att få tidningen på morgonen, och att själva läsandet på plattan var helt okej. Det de kritiserade var dels själva plattan (som faktiskt hade kunnat vara trevligare, det medger vi) dels bristen på översikt. De hade också många bra idéer på hur man kunde göra det bättre. Ett stort tack för det!

Av 25 familjer valde 13 att behålla plattan, så helt på fel väg är vi säkert inte :-)

 

5 Comments

 1. Kommentar #1 - word: 08/05 01:56

  Har ni alls tittat på t.ex. en app som PressReader för Android? Alma använder den – men jag vet förstås inte hurdana villkor de erbjuder utgivarna.


 2. Kommentar #2 - gh: 09/05 10:39

  Hej!

  Tack för senast. Det finns mycket att jobba vidare med med Hbl-plattan.

  Men inte har väl plattdistributionen avslutats eller ”sover ni på saken”? Idag kommer ingen måndagsplatteversion.

  Föreslår att vi ”försökskaniner” ska meddelas per mejl i dylika frrågor, så vi ine behöver gissa och ev. dra felaktigaslutsatser, hälsar
  // Gösta


 3. Kommentar #3 - G Helander: 11/05 09:48

  Hej igen!

  Den ena dan är den andra lik…
  Inte heller idag kommer Hbl-plattversionen fram, åtminstone inte ännu vid 10-tiden.

  Och ingen kommentar hörs från projektledningen.

  Undrar vad / hur / om man tänker på just nu i Hbl-huset. Kanske projektet de facto är avslutat, fast vi som ännu är med inte är underrättade om det?
  // Gösta


 4. Kommentar #4 - Lotta: 11/05 10:25

  @GH: Visst ska innehållet fortfarande fungera som tidigare, för er som har plattorna kvar. Här fungerar det nog, så jag vet inte riktigt vad det är för problem du upplever? Både på måndag och idag har jag kunnat ladda ner innehållet ok. I natt var exportern ur det redaktionella systemet klart 02:30, varefter en parser tuggar igenom det och innehållet torde varit klart kring 03:00. Samma gäller måndag morgon. Om du har akuta problem är det bättre att du ringer istället för att skriva här eller eposta, så kan vi snabbare ta och kolla var problemet är.

  När det kommer till fortsättningen av projektet, så händer inget över en natt. Vi måste analysera resultaten (som ju till stor del sammanställs av Aalto Universitetet => blir färdigt i juni) och den respons vi fick förra veckan i Mariehamn. När det här är klart kan vi ta beslut om i vilken riktning vi utvecklar det hela. I värsta fall måste vi revidera hela vår läsplattestrategi, om vi anser att era önskemål inte är förenliga med de riktlinjer vi dragit upp. I bästa fall kan vi göra smärre justeringar och fortsätta med den teknologi och plattform som vi börjat med. Men innan vi har en helhetsuppfattning om resultaten tar vi inga stora beslut. Just nu fortsätter alltså flödet till plattan som tidigare. När det blir förändringar meddelar vi er nog.

  @Word: Tack för tipset :-) Vi har kollat in den appen och ett antal andra liknande versioner. Det flesta av dem funkar på en eller två plattformar, och är ganska begränsade i funktionaliteten (de tillhandahåller etidningar, dvs. miniatyrer av tidningssidorna), medan vi helst skulle se en plattformoberoende lösning med en egen surfplatteanpassad layout.


 5. Kommentar #5 - gh: 11/05 15:24

  Bra,
  vi plattar vidare, men gärna (=helst) med lite mer problemlösnings- och innovationsinställning också från projektets sida.
  //Gösta


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • maj 2011
  M T O T F L S
  « apr   jun »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Etiketter

 • Kategorier