Gratis iPad?

Publicerad: 26/04 15:19

För en tid sedan hörde vi nyheter från Kanada om att tidningen La Presse skulle börja dela ut gratis paddor åt de läsare som binder sig till en tre års prenumerations på tidningen. Idag kom nyheten att Fria Tidningen ger en padda åt den som prenumererar i fyra år.

Själv är jag inte alls överraskad över utvecklingen. Det ska bli spännande att se om det lyckas eller inte. Vi konsumenter är ju (här i Finland åtminstone) redan vana att  köpa mobiler och abonnemang som är ihopkopplade. Så varför inte få paddan (eller någon annan platta) på köpet när vi köper innehåll till den?

Den första reaktionen är väl både för läsaren 0ch tidningsutgivaren om det lönar sig eller inte?

Förtjänar jag på att köpa/sälja tidningsprenumeration och plattan tillsammans?

Det här är en helt relevant fråga. För båda parter.

För konsumenten, som kanske annars också tänkt prenumerera på sin tidning de kommande åren, kan valet vara lätt om man till samma pris får papperstidningen (alla är inte beredda att ge upp den ännu). Då handlar det ju bara om att binda sig till en längre tid än man för tillfället har gjort. Frågan är om det kan vara lönsamt för tidningsutgivaren? Knappast. Det blir ju inga inbesparade kostnader någonstans, utan handlar bara om att trygga prenumerationsstocken. Men någon utgivare kanske resonerar som så att det har ett värde i sig för tidningshusen. Det är ju sina läsarare man säljer till annonsörerna. Det återstår att se om det dyker upp den typen av lösningar också.

Men om läsaren måste välja mellan iPad+elektronisk tidning (utan pappersversionen) och bara papperstidning, som i fallet med Fria Tidningen, blir valet svårare.  ”Är tidningen faktiskt lika bra på en platta som på papper? Kan jag binda mig till att inte ha papperstidningen i fyra år?” Det är få som i dagsläget vet vad de tycker om att läsa sin dagstidning på en platta, ännu färre som kan ta ställning till vad de anser att tidningen är värd på plattan.

För tidningsutgivaren är det senare alternativet det enda möjliga i dagsläget – det finns ingen ekonomi i att köpa in paddor för någrahunda euro styck och dela ut dem gratis, oberoende av hur länge prenumeranten binder sig till papperstidningen. Nej, då  är det nog snarare så att man säljer elektronisk prenumeration med platta på köpet ELLER en gammaldags pappersprenumeration. Då kan den prenumeranten som vill ha både papperstidningen OCH den elektroniska versionen med paddan på köpet säkert få en viss rabatt för att han/hon köper båda versionerna. Den här typen av prissättning idkar t.ex. Helsingin Sanomat redan, även om de inte ger en gratis platta på köpet.

En helt annan femma är sedan hur dessa ”paket” påverkar läsarna. Börjar konsumenterna köpa all världens olika tidningsprenumerationer bara för att de upplever att det är ett bra erbjudande? Att det är lönsamt? Alla har vi säkert någon gång köpt något vi egentligen inte är intresserade av bara för att det där man fick på köpet var så intressant? Jag har gjort det. Och ångrat det. Sågar alltså tidnigshusen själv av den gren de sitter på om de börjar sälja prenumerationer till prenumeranter som inte är intresserade av innehållet? Hur påverkas annonsmarknaden om läsarna inte vill läsa tidningen trots att de är prenumeranter? Många svåra frågor som egentligen bara tiden kan visa svaret på. Därför ska det bli intressant att följa med hur det går.

 

6 Comments

 1. Kommentar #1 - Johan S: 26/04 18:17

  Problemet med paddorna är att Steve Jobs bestämmer vad jag kan och inte kan göra med den, vilka program jag kan installera utan att ge avkall på garanti och annat. Jag skaffade en till julklapp åt en närstående, och jag måste erkänna att den är lätt att använda.

  Ändå hoppas jag att tidningshusen inte binder sig till ett så smalt format. Varför binda sig till en applikation som fungerar bara på ett märke, när man lika gärna kan gör en webbaserad version (som ofta inte fungerar på paddan för att SJ tycker att Flashen inte är rumsren….)?

  Kör gärna elektroniskt, mot en avgift, förstås, men bind er inte till paddan. Endast ett brett format kan ge prenumeranterna den frihet de behöver. Paddan kommer inte att överleva, den kommer att köras över av nya idéer, precis som Nokia fick tji för att bolaget band sig till Symbian. Inte kommer Android heller att överleva, men troligen längre.


 2. Kommentar #2 - Stefanie: 26/04 18:35

  Apple hjälper säkert också till och låser de utdelade paddorna (per definition är inget ”gratis” om det kräver en ekonomisk motprestation!) så att man inte kan läsa konkurrenternas tidning med dem! 30% av alla prenumerations, eller försäljningspriser går direkt till Apple.


 3. Kommentar #3 - B: 27/04 16:09

  Å jo, jag tar genast en hbl-prenumeration, så fort det kommer en iPad på köpet. Tack. Varför inte? Det är rätt så många som får telefonen billigt med att förbinda sig lite längre till en operatör. Och dessutom utan att de låser telefonen till ett visst sim-kort.


 4. Kommentar #4 - Miika: 28/04 07:46

  Grejen med att erbjuda en såpass dyr sak som en iPad på köpet gör att orsaken till att de väljer erbjudandet är ipaden, inte tidningen. Så tidningen har blivit något man får på köpet.

  Det har då gått snett nånstans när man måste locka med en dyr grunka på köpet för att få folk att betala för ens primära produkt.

  Visst, en del overhead får du väl betala för att få tidningen och ipaden men det är i princip en avbetalningsplan på en iPad som erbjuds åt folk.

  Kontentan? Det finns inte tillräckligt med pengar att driva en papperstidning så man får ha sidoprojekt för att dra in pengar (se bara på schibstedts som kör med blocket etc.). Och ”sidoprojekten” börjar snarare bli huvudprojektet.


 5. Kommentar #5 - Lotta Holm: 06/05 11:36

  @Johan S: Vi har inte tänkt binda oss till bara iPad, tvärtom siktar vi på en lösning som fungerar på alla plattformer. Månne inte andra tidningshus gör det också, bara de andra plattformerna blir litet vanligare. iPad:en är en high-end platta, och alla kommer knappast att skaffa just den.
  @B: Visst låter det ju lockande :-) Frågan är om du alls är intresserad av tidningen, eller bara köper den för att du får en Padda på köpet?
  @Miika: Du har så rätt! Det precis det som är faran med ”gratis” plattor. Tidningen i sig borde ju vara tillräckligt intressant för att folka ska vilja betala, annars får nog tidningshusen se sig själv i spegeln och ta en funderare.RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • april 2011
  M T O T F L S
  « mar   maj »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • Etiketter

 • Kategorier