Arkiv för februari, 2012

HBL+ webinar

Publicerad: 29/02 11:19

Om du är nyfiken på HBL+ och har 15 min över i eftermiddag ska du logga in på  https://connect.metropolia.fi/​tivit_webinar/ idag kl. 15 finsk tid (om knappt fyra timmar alltså). Jag blev snabbinkallad till ett webinar arrangerat av Tivit som står bakom det stora Next Media-projektet som vi är med i. Det blir en kort presentation av vårt läsplatteprojekt på Åland och fortsättningen på det, alltså HBL+. Språket är engelska.

 

Häng alltså med mellan 15:00 och 15.15 – desto längre tar det inte. Eller kolla senare via http://www.activityblog.fi/ eller http://www.slideshare.net/tivit,  det hela lär dyka upp där senare.

Grattis HS!

Publicerad: 27/02 23:14

Alldeles just kom nyheten många väntat på i flere år: Att Helsingin Sanomat övergår till tabloidformat.

Orsaken till att många andra dagstidningar i Finland tvivlat på tabloidiseringen är tudelad. Dels är det en produktionsteknisk fråga. Det är inte alls sagt att de tryckpressar man har lämpar sig för tabloidformatet. Till ytan mindre sidor betyder att sidantalet ökar. Kanske inte exakt till det dubbla eftersom  både text- och bildstorlek spelar in, men många sidor fler blir det. Och tryckpressarna, packsalarna m.m. kanske inte är alldeles lätta att anpassa till det. Men nu är åtminstone HS redo för det. Månne inte flere andra följer med så småningom då också.

Den andra orsaken till att många tidningar dragit sig för tabloidiseringen är annonsintäkterna. Hittills har tidningarna resonerat som så att en mindre sida = färre kvadratcentimetrar = annonserna måste vara billigare. Vilket delvis är helt knasigt. ”En sida är en sida är en sida”. Som vår ex-annonsdirektör brukade säga. En helsidesannons i en tabloidtidning uppmärksammas precis lika mycket av läsaren som en helsida i en broadsheet-tidning. Det  är ingen naturlag att kvadratcentimeterpriset för en annons i en tabloidtidning måste vara exakt det samma som i en broadsheettidning. Tidningar är produkter som utvecklas och vilka annonsmoduler som finns tillgängliga för annonsörerna varierar också från tid till tid.  Rädslan för missade annonsintänkter har varit  orimligt stor inom vår bransch – åtminstone sett från en tidning som tabloidiserades för åtta år sedan.

Att HS just nu väljer att gå över till tabloid beror enligt chefredaktör Mikael Pentikäinen på att tiden är mogen just nu. Helt säkert är den mognare än någonsin, men mogen vågar jag påstå att den varit länge, om de bara hade vågat. Litet lustigt är det ju trots allt att tidningen som är överlägset störst i Finland, men nästan en miljon läsare varje dag och med en position på annonsmarknaden som andra bara kan drömma om, har tvekat så länge. För faktum är att det HS gör på annonsmarknaden, de tvingas annonsörerna (och i många fall också de andra tidningarna) följa. Så nu kan vi som redan tabloidiserat bara glädjas åt att annonsörerna äntligen kommer att se tabloiden som norm och inte som något konstigt format som de tvingas göra om sina annonser för!

Läser man kommentarerna på hs.fi eller på deras Facebooksida är det många som ondgör sig över förnyelsen men många är också glada och nöjda över den. Med facit på hand kan vi på Hbl säga att läsarna vänjer sig. För Hbl stannade en negativ upplageutveckling upp i och med tabloidiseringen och upplagan uppvisade sedan ett litet plus de kommande åren. Visst var en del läsare missnöjda, men så är det alltid. De flesta vande sig rätt fort. Kommer du själv ihåg hur broadsheet-Hbl såg ut med den ljusblåa vinjetten ”Hufvudstadsbladet” högst upp på första sidan? Visst skulle det kännas konstigt om en sådan HBL damp ner i din postlåda imorgon på morgonen?

I dagens läge med stora omvälvningar i mediebranschen är det bra med utveckling, det är bra att modernisera, tänka om. Tidningen behöver inte alltid se ut som den gjort de senaste tjugo åren. För aderton år sedan började jag min bana inom mediebranschen, på just HS, och då såg tidningen mer eller mindre lika ut som idag. Endel sidor var visserligen svartvita (av produktionstekniska skäl), men första sidans annonsplatser var de samma, avdelningsindelningen den samma.

Jag tror att HS kommer att se ett uppsving i sina sviktande läsarsiffror bara de får sin tabloidversion att sitta, det är bara att gratulera till veckans bästa nyhet inom mediebranschen i Finland! Grattis gamla arbetsgivare – äntligen!

 

Rött läppstift åt mommo?

Publicerad: 14/02 12:25

HBL+ har nu koncepttestats hos 20 icke-läsare. Resultaten var uppmuntrande och om ledning och styrelse så tycker så fortsätter vi med utvecklingsarbetet. Skoj!

I diskussionerna projektgruppen emellan har vi förstås funderat på den respons vi fått , vad testarna upplevt som bra och vad de tycker att vi borde vidareutveckla. Själva funderade vi på om vi borde frångå det litet tråkiga, sakliga namn vi tänkt oss och hitta på något klatschigare. Men då påpekade en kollega att ”Vi är väl litet tråkiga och sakliga? Varför ska vi försöka vara något annat? Det skulle vara som att sätta rött läppstift på mommo, inte blir hon yngre av det!”

Kanske det. Hbl:s ambition är ju att vara en seriös nyhetsförmedlare och då får man väl vara saklig åtminstone. Men tråkig behöver man inte vara. Enligt vår alldeles pinfärska läsarenkät beskrev läsarna Hbl som i första hand behändig, lättläst, informativ och bra. Men också som saklig, trovärdig och viktig.

Mer om både Hbl+ och läsarenkäten kommer så småningom.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

  • Om bloggaren

    Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
  • februari 2012
    M T O T F L S
    « Dec   mar »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829  
  • Etiketter

  • Kategorier