Vad gör man egentligen med en iPad?

Publicerad: 03/08 11:02

Det är en fråga som jag får höra med jämna mellanrum. Somliga är genuint nyfikna, andra ställer frågan närmast för att kunna påpeka att de minsann klarar sig utan en. I mitt förra inlägg berättade jag vad jag gör med min padda men eftersom det bara handlade om mina personliga åsikter så är det dags för en titt på vad andra gör med sina surfplattor. Och då talar vi surfplattor överlag, inte bara iPad.

Det finns en hel del forskning om vad amerikanerna gör med sina plattor, men inte så mycket om vad européerna gör, än mindre om vad finländarna gör. I stora drag använder säkert vi finländare våra plattor på samma sätt som amerikanerna så vi får nöja oss med deras undersökningar en tid till.

Enligt en undersökning gjord av Mintel och presenterad på webben av Mashable har var tionde amerikan en surfplatta eller en läsplatta. De flesta som köper plattorna är unga välbärgade män. Men även barnfamiljer köper plattor mer än befolkningen i genomsnitt. Surfplattorna används närmast till att surfa med, se på fotografier med, skicka epost, lyssna på musik och spela spel. Det mesta handlar alltså om nöje.

Enligt en brittisk undersökning har användningen av bordsdatorer gått ner med 35 % och användningen av bärbara datorer gått ner med 39 % hos dem som har en iPad. De allra flesta använder sin padda dagligen och fler än hälften använder den minst en timme om dagen. Ipaden används såväl i vardagsrummet, köket som i sovrummet och var femte brittiska manliga iPad-ägare använder sin padda även på toaletten…

Både i USA och Europa rapporteras alltså att användarna har hittat många olika användningsområden för sina surfplattor och att tiden man spenderar på iPaden är relativt lång. Det skulle vara intressant att se tillförlitliga siffror för Finland och se vad plattorna konkurrerat ut tidsmässigt sett. Tv? Böcker? Kvällspromenaden?

Surfplattorna tävlar med såväl läsplattor, datorer, spelkonsoler och smartmobiler om marknadsandelar. Det återstår att se hur marknaden tar emot plattorna i det långa loppet, om plattorna konkurrerar ut hemmadatorerna eller inte.

Jag tror att surfplattorna kommer att konkurrera ut hemmadatorerna till och med inom en rätt kort tid hos dem som närmast använder sin dator till att läsa epost, surfa på webben och sköta ärenden. Men hos dem som använder datorerna till tunga spel och programmering, eller till att skriva långa texter med kommer inte surfplattan att konkurrera ut den ”riktiga” datorn ännu på länge, det är den inte tillräckligt effektiv till.

2 Comments

 1. Kommentar #1 - Mikaela: 03/08 15:31

  Hej!

  Jag har ingen platta, inte för att jag inte är intresserad, men jag har inte sett nyttan täckas av priset ännu.

  Som tidig 70-talist (med 10-fingerstekniken i ryggmärgen), fantiserar jag att det jag skulle sakna mest är tangetbordet… :)


 2. Kommentar #2 - Johan S: 04/08 08:54

  Jag köpte en padda till familjen i julas, men sanningen att säga så är jag ganska besviken. Det första och viktigaste är förstås avsaknaden av Flash Player, som är en viktig del av många webbplatser. Man kan t.ex. inte använda e-Hbl, utan är tvungen att ladda ner ett skilt program (jag vägrar använda ”app”, eftersom det ger intrycket av att vara något ”finare” än vad det egentligen är fråga om). Varför? Om någon skulle komma på att man måste ladda ner, eller köpa, ett program för att kunna använda e-Hbl på en PC, så skulle det bli ett jäkla liv!

  Det andra är just det här med de skräddarsydda programmen. Varför kan man ladda ner dem endast från Apples egna system (igen skulle ingen godkänna det för en PC eftersom alla är så vana att ladda ner, eller köpa, vad som helst, utan att någon i Calisota först måste godkänna)?

  Det tredje är användarvänligheten, eller egentligen bristen på den. Jag har inte fattat varför så många tycker att paddan är sdå lätt att använda, för jag tycker den är ologisk, och tungrodd. Man kan t.ex. inte ändra inställningarna för Safari direkt i programmet utan måste först stänga, och sen gå till inställningarna och där hitta rätt. Verkligen stenålders för en Windowsanvändare! Inte kan man ha flera program öppna samtidigt heller (om det finns ett sätt så betyder det igen att manualerna stinker), igen stenålders.

  Nej, tacka vet jag min touchscreen notebook. Skulle jag bara ha en SSD, så skulle jag aldrig mera använda paddan. Det är nämligen det enda riktigt positiva med paddan: den är snabb att starta, om man är villig att ladda den ofta.


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • augusti 2011
  M T O T F L S
  « jul   sep »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Etiketter

 • Kategorier