Reflektioner över min iPad

Publicerad: 29/07 17:09

Jag har haft min iPad i ganska exakt ett år nu. I ett års tid har paddan följt mig överallt. Den har sin egen dygnsrytm. Om natten ligger den i laddning hemma, på dagen bor den i min handväska om jag inte använder den. Om kvällarna hänger den oftast i soffan med mig och om jag åker en längre stump bil, buss eller tåg så läser, spelar eller surfar jag med den.

På min iPad finns 182 applikationer. Etthundraåttiotvå!?

Jo. Jag kollade just. Bra om jag använder en tiondel regelbundet… Det är otroligt! Visserligen finns det en hel del appar på den som jag laddat ner i arbetssyfte, för att kolla hur de funkar, men sen egentligen inte använder. Till den här kategorin hör Die Welt, Wired, Nordlys, La Stampa och många fler. Och så finns det förstås en hel del spel, en del som jag laddat ner för egen del och så sådana som mina barn önskat. Bland mina favoritspel finns Osmos HD, Angry Birds och Carcassonne. Kolla förresten grejen om den japanska tanten på 99 år som spelar nintendospel dagligen.

Jag läser en hel del böcker på iPaden också. Mest blir det engelska deckare på Kindleapplikationen. Men det finns flere andra appar också: Otavas nya luekirja.fi, Kobo, iBooks, Stanza m.fl.

I nyhetsväg finns det coola aggregatorer som t.ex. Flipboard eller Zite. Aggregatorerna samlar ihop olika nyhetssajters flöde (rss) och presenterar det sedan på sitt eget sätt. I Flipboard kan man t.ex. följa med Hbl:s facebook aktiviteter (klicka på bilden intill så ser du en större bild). Och de egna kompisarnas fb-statusuppdateringar i FlipBoard-format är faktiskt ganska cool!

För nyheter använder jag ändå allra mest den vanliga webbläsaren, även på paddan. Det är så bekvämt att surfa omkring på webben och kolla vad som skrivs på olika sajter. Vilka sajter det blir beror på vad som hänt i världen. Den senaste veckan har det blivit mycket vg.no och nrk.no. Undantaget till webbsurfandet utgörs av HS-appen och eHBL-appen, för det är tidningar som jag annars också läser som tidningar, så det känns naturligt att läsa även det mer gedigna paket som apparna erbjuder än att bara läsa hs.fi och hbl.fi.

Hur använder du din iPad/surfplatta? Läser du nyheter på den? Hur skulle din önskenyhetsapp se ut?

3 Comments

 1. Kommentar #1 - Putte: 01/08 12:17

  På laddning varje natt… 2-3 miljoner iPad, bärbaradatorer och smartmobiler i Finland och vi behöver minst 1 kärnkraftsreaktor till!


 2. Kommentar #2 - wordord: 01/08 21:35

  Jag skulle säkert läsa Hbl på min surfplatta, ifall ni hade gjort en Android-app… Har ni alls tittat på Press Reader? Bl.a. använder de stora svenska dagstidningarna och HSS-tidningarna (Vbl, ÖT, Sydin) den. Att köpa lösnummer är superenkelt, jag har köpt massor av tidningar under våren, bara för att det är så smidigt (och billigt: 0,86 e/nr). Åtminstone kunde väl Press Reader duga som komplement till ert övriga e-utbud?
  http://www.pressreader.com/


 3. Kommentar #3 - Lotta Holm: 02/08 10:37

  @wordord: En Android-version är under arbete och kommer så småningom :-) Det kan hända att det blir just via Press Reader som vi först finns tillgängliga på Android. Vårt mål är att finnas på de plattformer som våra läsare använder.

  @Putte: Du har rätt i att dagens elektronik drar en hel del ström. Förhoppningsvis använder vi istället litet mindre t.ex. tv och bordsdatorer när vi använder nya mobiler och plattor? Men visst är det värt en funderare. Som bäst finns det forskningsprojekt där man försöker reda ut vilken som är miljövänligare, en papperstidning eller en surfplatteversion. Forskningen försöker beakta hela livscykeln och allt man använder plattor till vilket alltid inte är så lätt.


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • juli 2011
  M T O T F L S
  « jun   aug »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Etiketter

 • Kategorier