”Läs en bok innan du lägger dig”

Publicerad: 25/03 13:46

Ja, så säger professor Torbjörn Åkerstedt på Stressforskningsinstitutet i Sverige. Läs gärna SVT:s artikel och se tv-snutten från Rapport om att vi absolut inte borde använda mobil, läsplatta eller dator strax innan vi lägger oss. Det handlar om att hjärnan inte kommer åt att varva ner och att ljuset från skärmarna kan påverka sömnhormonet melatonin.

Vi går och lägger oss minst 4 timmar för sent

Så lägg läsplattan åt sidan en god stund innan du lägger dig och läs istället en bok, eller varför inte en tidning ;-)

3 Comments

 1. Kommentar #1 - asfaltrosen: 25/03 14:14

  Det här låter lite halvigenomforskat i mina öron. Själv har jag en läsplatta av modellen Bookeen Cybook Orizon och den har inget ljus bakifrån men består av e-ink i skärmen. Helt okej att nämna iPad och liknande, som inte är egentliga läsplattor, i melatoninsammanhang, men en riktig läsplatta borde inte vad jag förstår utgöra ett problem.

  Så är det också väldigt individuellt hur folk har försetts med ”insomningskapacitet”. Min man som sitter sent uppe framför datorn kan sova inom fem minuter efter att huvudet lagts på dynan medan jag funkar lite annorlunda.


 2. Kommentar #2 - Isa: 25/03 14:33

  Har skaffat f.lux nyligen, ett gratisprogram som följer dygnsrytmen och ger lite skymningsglow åt dataskärmen. Placebo kanske, men jag tycker att det hjälper.
  Åtminstone är det behagligt för ögonen.
  http://stereopsis.com/flux/


 3. Kommentar #3 - GH: 29/03 13:38

  Kommentaren hör till ”Testet är live”, men eftersom den gruppen tydligen inte kan kommenteras ställer jag frågan här till Lotta Holm och hoppas den kommer fram:
  – Varför går det inte att skriva in nya kommentarer under de två som Du och jag redan skrivit under ”Testet är live”?…
  Om det går, skulle jag gärna kommentera din kommentar.


RSS feed for comments on this post.

Mediebloggen

RSSMediebloggen

Lotta Holm bloggar om läsartrender och ny teknologi, både från Hbl och stora världen

 • Om bloggaren

  Lotta Holm har jobbat med medier varvat med research sedan mitten av 1990-talet. Just nu jobbar hon med research och produktutveckling vid KSF Media och är projektansvarig för Hufvudstadsbladets läsplatteprojekt. Lotta försöker känna dagens mediekonsumenter på pulsen och förstå vad det är som intresserar dem. Hon följer med medietrender både i Finland och internationellt – med målsättningen att KSF Media ska kunna bjuda på ett bra och intressant innehåll. På bloggen rapporterar Lotta om aktuella projekt och fenomen.
 • mars 2011
  M T O T F L S
  « feb   apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier